Kiinnostavimmat alueet Havannassa ovat Vanha Havanna (Habana Vieja), Keski-Havanna (Centro Habana), Vedado ja Miramar. Nämä kaksi viimeistä ovat uudempia asuin- ja ostosalueita, jotka sijaitsevat vanhasta kaupungista länteen ja etelään. Alueilla voi pääosin kulkea jalkaisin, mutta alueelta toiselle siirryttäessä kannattaa käyttää taksia, ellei ole todella innokas kävelijä.

Uusi Havanna on täyteen ahdettu alemman keskiluokan asuinalue, jossa ei ole nähtävyyksiä. Vedado on Havannan tärkein ostos- ja asuinalue. Se on keskiluokkaisen Havannan keskus, jossa on monumentteja, puistoja, ravintoloita, hotelleja, teattereita ja yliopisto. Miramar oli 1950-luvulla eliitin lempipaikka. Nykyisin siellä on Kuubaan investoineiden ulkomaisten yritysten toimistoja ja suurlähetystöjä.

Havanna perustettiin 1519. Merirosvojen hyökkäyksiä vastaan kaupungin suojaksi rakennettiin 1500-luvun lopulla mahtavat linnoitukset ja kaupungin suojaksi muurit. Rikkaimmat asukkaat asuivat orjineen suurissa kartanoissa, jotka oli rakennettu maurilaiseen tyyliin. Vanha Havanna ja sen vanhat linnoitukset ovatkin Unescon maailmanperintökohde. Monet rakennukset on tuettu puupaaluilla, sillä kaarikäytävät ovat romahtamaisillaan.

Katedraalinaukio (Plaza de la Catedral) – Täällä on elämää kellon ympäri. Turistit istuskelevat nauttimassa mojitoja ja kuuntelevat musiikkia. Aivan kulman takana katedraalinaukiolta on legendaarinen La Bodequita del Medio (Calle Emperado 207), jossa Hemingway nautti mojitonsa.

Calle Obispo – on vanhan Havannan tyylikkäin ja tärkein kävelykatu. Siellä kannattaa kurkistaa vanhoihin apteekkeihin, jotka eivät ole muuttuneet yhtään sitten 1800-luvun.

Plaza Vieja – Tästä tuli vuoden 1584 paikkeilla rikkaiden kauppiaiden asuinpaikka ja seuraelämän keskus. Plaza Viejan ympärillä on monta viihtyisää terassia. Nautiskelija suosittelee esityisesti Azucar -ravintolaa Kukko-patsaan vieressä.

Capitolio – on kopio Washington D.C.:n Capitolista. Tämä 1929 valmistunut rakennus on Yhdysvaltain valta-ajan symboli. Rakennuksen valtaisan päähuoneen kupolin alla lattiassa on timantti, josta kaikki etäisyydet saarella mitataan. Valitettavasti nautiskelijat eivät tätä päässeet näkemään, koska Capitolio oli remontissa matkamme aikana.

Partagásin sikaritehdas – on yksi Havannan suurimpia nähtävyyksiä ja se sijaitsee aivan Capitolion takana. Se on Kuuban suurin vientiyritys, jossa yli 200 sikarinkäärijää tekee yli 5 miljoonaan sikaria vuodessa. Tehtaassa on tehty sikareita 1800-luvun puolivälistä ja se on paras ja kallein sikarikohde Kuubassa. Täällä kannattaa muistaa, että tullisäädökset sallivat vain 23 sikarin viemisen pois maasta. Tämäkin paikka oli suljettu matkamme aikana, joten nautiskelijat pääsivät tutustumaan vain tehtaanmyymälään.

Prado – on leveä puistokatu, joka kulkee Keskuspuistosta merelle. 1800-luvulla oli muodikasta käyskennellä Pradolla.

Vallankumousmuseo – sijaitsee mahtavassa presidentin palatsissa, jota presidentit ja diktaattorit käyttivät vuosina 1920-1959. Museo on maan suurin museo, joten vierailuun kannattaa varata pari tuntia. Ulkona aukiolla on alkuperäisen näköinen Granma-vene, jolla Castron 81 kapinallista saapuivat Kuubaan vuonna 1956. Museo on meidän silmiimme hyvin vanhanaikainen ja ränsistynyt, mutta ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, propagandaa parhaimmillaan.

Linnoitukset – vahtivat kaupungin kauppasatamaa. Linnoituksille pääsee järkevästi vain taksilla. Linnoituksista vanhempi on 1500-luvun lopulla rakennettu Castillo de los Tres Santos Reyes Magos del Morro eli Castillo de Morro. Fortaleza de San Carlos de la Cabaña eli La Cabaña rakennettiin 1763 englantilaisten Havannan valloituksen jälkeen.

Plaza de la Revolucion – on valtionhallinnon sydän. Sisäministeriön seinässä komeilee kuuluisa Chen kuva, joka kannattaa käydä kuvaamassa.

 

Nautiskelijan vinkkivitoset Havannan nähtävyyksistä:

  1. Käy vallankumousmuseossa. Perehdy teksteihin ja päädyt propagandan pyöritykseen.
  2. Nauti mojitoja Plaza Viejan aukiolla ja uppoudu Havannan tunnelmaan.
  3. Pistäydy johonkin Calle Obispon monista vanhoista apteekeista. Ne ovat pysähtyneet 1800-luvulle.
  4. Nappaa selfie Chestä ja itsestäsi Plaza de Revolucionilla.
  5. Vietä päivä käyskennellen ympäri Habana Viejaa, pääset aikamatkalle.