Chamonix on noin 13 000 asukkaan kaupunki Ranskan Alpeilla, 1035 metrin korkeudella meren pinnasta. Aivan Chamonixin lähellä on Euroopan korkein vuori Mont Blanc, joka kohoaa 4807 metriin. Chamonixin kaupunki sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Geneven lentokentältä. Laakson skibussit kulkevat todella hyvin eri keskusten välillä, joten omaa autoa ei välttämättä tarvitse (eikä aikatauluja tarvitse vilkuilla). Kaupunki on kuuluisa hyvistä vaellus-, pyöräily- ja kiipeilymahdollisuuksista, joten turisteja Chamonixissa riittää koko vuodeksi.

Vaikka alhaalla laaksossa olisikin aurinkoista ja parikymmentä astetta lämmintä, niin ei kannata huolestua, ylhäällä lunta kyllä riittää. Keväällä kannattaa kuitenkin lähteä rinteeseen jo aikaisin aamusta, ennen kuin aurinko ehtii pehmittämään rinteet sohjoksi. Chamonixissa on kaiken kaikkiaan noin 170 kilometrin verran rinteitä ja hissejä alueella on yhteensä 49.

Suksivuokrat eivät ole kalliita, aloittelijan sukset saa vuokrattua kahdeksi päiväksi noin 28 euron hintaan, kokeneemmalle laskijalle sukset irtoavat pariksi päiväksi noin 45 euron hintaan. Parin päivän laskemisen jälkeen Nautiskelijat ostivat vuokrasukset omiksi, joten suksivuokra vähennettiin ostohinnasta.

Brévent ja Flégére sopivat molemmat hyvin aloittelijoille, sillä molemmissa on hyvä määrä sinisiä rinteitä. Hissilippua hankkiessa kannattaa ottaa huomioon se, haluaako vieraille myös L’Aiguille Du Midilla, sillä lippu ainoastaan Midille maksaa aikuisilta jo 60 euroa. L’Aiguille Du Midi (3842 m) on korkein paikka Euroopassa, jonne hissillä pääsee ja sieltä on huikeat näkymät kohti Mont Blancia.

Nautiskelijan vinkkivitoset Chamonixissa lasketteleville:

  1. Valitse hotelli, jossa on oma spa-osasto, sillä mikä onkaan mukavampaa, kuin pitkän laskupäivän jälkeen lepuuttaa väsyneitä pohkeita porealtaassa.
  2. Rinneravintoloissa viini on edullista (vältä siis siidereitä), esimerkiksi pullon roseviiniä saa 17 eurolla.
  3. Bussit kulkevat hyvin eri keskusten välillä. Tarkista siis, että valitsemaasi rinnelippuun sisältyy myös bussimatkat.
  4. Kurkista kaupungin moniin urheiluvälineliikkeisiin, voit tehdä löytöjä!
  5. Muista hissilippua ostaessasi, että L’Aiguille Du Midin hissilippu jo yksinensä maksaa 60 euroa. Keväällä off-seasonin aikaan Mont Blanc Unlimited lipun kolmeksi päiväksi sai hintaan 100 euroa (normaalihinta 180 euroa).

Chamonixissa on näkemistä myös laskettelupäivän jälkeen. Kaupungissa on hyvät ostosmahdollisuudet, jos on kiinnostunut urheiluvälineistä. Liikkeet ovat auki iltamyöhään ja erikoista on se, että ne ovat auki myös esimerkiksi pääsiäispyhinä. Keväällä moni kauppa myy tuotteita puoleen hintaan, mutta tarjouksia ei suuremmin kauppojen ikkunoissa mainosteta. Chamonixsta löytyy mm. seuraavien merkkien omat myymälät; Mammut, Salomon, North Face, Patagonia, Haglöfs.

Kaupunki on todella tunnelmallinen ja täynnä loistavia ravintoloita. Kävelykatu on kaupungin sydän ja jos mahdollista, hotelli kannattaakin varata mahdollisimman läheltä Chamonixin kävelykatua.

Nautiskelijan vinkkivitoset Chamonixin ravintoloihin:

  1. Poco Loco – Tekeekö mieli hampurilaista? Nauti se täällä. Poco Locon pieni ja tunnelmallinen hampurilaispaikka on aivan ihana! Hampurilaissämpylät ovat rapeita ja täällä mahansa saa täyteen alle kymmenellä eurolla.
  2. La Caléche – Olet Alpeilla, joten nauti raclettea! Hyvä vaihtoehto tähän on La Caleche , aivan Chamonixin kävelykadulla. Nautiskelija suosittelemaan ottamaan vähän kalliimman, savustetun vaihtoehdon.
  3. Le Cap Horn – Liikkeellä kahden ja kaipaatte jotain tunnelmallista ja romanttista paikkaa? Silloin valitse Cap Horn, jossa nautitte kynttilänvalosta ja vanhan rakennuksen tunnelmasta. Nautiskelija suosittelee alkupalaksi etanoita ja villisikaterriiniä sekä jälkiruoaksi tiramisua.
  4. The Social Club – Ajatuksissa alkudrinkki? Täällä se kannattaa nauttia.
  5. Munchie – Ruotsalaisomisteinen ravintola, jossa herkkuja skandinaavisesta keittiöstä aasialaisella twistillä. Tarjolla mm. sushia, teriayaki-ankkaa ja hyviä viinejä kohtuuhintaan. Kysy suositukset tarjoilijalta!

Lähtisikö Nautiskelija uudelleen Chamonixin?
Kyllä todellakin, milloin vain. Ihanan tunnelmallinen paikka, maukasta ruokaa ja aloittelijalle sopivia rinteitä!