Nautiskelijat ovat autoilleet Amerikassa vajaat kymmenen kertaa, joten ajattelin jakaa hieman vinkkejä myös autoiluun Jenkeissä.  Auton vuokraaminen Amerikassa on hyvin helppoa, siihen tarvitaan vain toimiva luottokortti.

Yleisesti auton vuokraaminen Jenkeissä on hyvin edullista. Esimerkiksi Volkswagen Tiguanin vuokra kolmeksi vuorokaudeksi maksoi Miamissa keväällä 2016 noin 130 dollaria. Tämän vuoksi kannattaakin vuokrata mahdollisimman iso auto, sillä sellainen on aina turvallisempi isoilla teillä, ja korkeammasta autosta on helpompi ennakoida tilanteita liikenteessä.

Autolla Amerikassa

Autoa vuokrattaessa kannattaa heti kuvata vuokra-auton mahdolliset kolhut sekä auton mittari samalla, jotta mahdollisten epäselvyyksien sattue, ssa on todisteita mukana. Tämä siis sen varalta, että et joudu maksamaan edellisen vuokraajan kolhuja. Nautiskelijoille ei kyllä koskaan sattunut mitään epäselvyyksiä vuokra-autojen suhteen Jenkeissä, joten perus maalaisjärjellä kyllä pärjää.

Olemme kokeilleet useampia eri vuokra-autofirmoja, mutta nykyisin käännymme aina Hertzin puoleen, sillä Hertzin #1 Club Gold on enemmän kuin toimiva konsepti. Esimerkiksi Miamin lentokentällä auto, avaimet ja sopimus odottavat vuokraajaa omalla Gold -paikoitusalueella (vuokraajan nimi näkyy valotaulussa auton yläpuolella ja avaimet ovat jo autossa). Näin välttyy turhalta jonottamiselta. Auto vain kuitataan ulos ajettaessa.

Autolla Amerikassa

Polttoaine on Jenkeissä hyvin edullista. Esimerkiksi keväällä 2016 litra polttoainetta maksoi 0,45 euroa per litra. Bensiinin hinta merkitään galloneissa eli yksi gallona on 3,78 litraa. Auton vuokraajan kannattaa myös muistaa, että Amerikassa on käytössä mailit kilometrien sijasta.

Jenkeissä tietulleja on paljon, mutta nykyisin monessa vuokra-autossa on käytössä sellainen systeemi, että tietullien maksut maksetaan jälkikäteen toteutuneiden kustannusten mukaan. Esimerkiksi Floridassa on käytössä SunPass-kaistat, joissa autojen rekisterikilvet kuvataan ja lasku seuraa perässä. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, että omassa vuokra-autossa on tämä tietulliasia huomioitu.

Autolla Amerikassa

Yksi erikoinen asia jenkkien liikennesäännöissä on hyvä muistaa. Jos oikealle kääntymistä ei ole liikennemerkillä kielletty, niin se on sallittua myös punaisen valon palaessa, kunhan ensin pysähtyy hetkeksi ja tarkistaa tilanteen. Näin autoilija takaa jouhevan liikenteen myös oikealle käännyttäessä.

Nautiskelijan vinkkivitoset Amerikassa autoileville:

  1. Hanki navigaattori. Vuokraa se autovuokraamosta tai ota omasi mukaan (tarkista, että sinulla on oikeat kartat), silloin ajeleminen on huomattavasti helpompaa.
  2. Jenkeissä on ns. carpool-kaistoja. Näillä kaistoilla voi ajaa ruuhka-aikoina, jos autossa on enemmän kuin yksi matkustaja. Hyödynnä näitä kun mahdollista.
  3. Kuusikaistaisella moottoritiellä kannattaa ajaa keskimmäisellä kaistalla, jotta on helpompi tehdä väistöliikkeitä molempiin suuntiin.
  4. Jos ajat esimerkiksi Miami-Orlando väliä autolla, kannattaa valita Turnpike-tie, sillä se on rauhallisempi vaihtoehto. Kyseessä on kaksikaistainen tie, aivan kuten Suomen moottoritiet.
  5. Huoltoasemat eli service plazat ovat vasemmalla puolella tietä eli tavallaan aina tien keskellä. Tällöin huoltoasemat palvelevat näppärästi molemmista suunnista tulevia autoilijoita. Teiden varsilla on myös merkittyinä aina seuraavat bensa-asemat ja ruokapaikat. Jos bensa-asemalle käännytään oikealle, tällöin on kyseessä jonkun kaupungin bensa-asema eli se voi olla hieman kauempana ja hieman hankalammin tavoitettavissa kuin vasemmalla puolella tietä olevat huoltoasemat.

Lähtisikö Nautiskelija uudelleen autoilemaan Amerikkaan? Todellakin, ja useampi autoilukerta on jo takanakin. Vielä on haaveissa useamman viikon mittainen roadtrip Jenkeissä.