Nautiskelijat ovat suuntaamassa Kuubaan. Kun turistikorttiasiat ja valuuttajutut oli selvitetty, Nautiskelija siirtyi suunnittelemaan, että mitä kaikkea onkaan tiedossa Havannassa. Nautiskelijat viipyvät Havannassa viisi päivää, joten tässä ajassa on nähtävä ja koettava ne Havannan parhaat palat. Keskilämpötila Kuubassa on 25,5 °C ja kosteus siinä noin 78 %. Eli hyvin pitäisi nautiskelijoiden tarjeta.

Majapaikkamme on La Habana Viejassa, Havannan vanhassa kaupungissa. Sen on luvattu olevan kaunis, kiinnostava, koristeellinen ja täynnä historiaa. En malta odottaa, että pääsen seikkailemaan Havannan kujille kamera kourassa. Vanhassa kaupungissa sijaitsee Plaza Vieja, jota reunustaa museot, ravintolat ja taidegalleriat.

Monista valokuvista tuttu Avenida de Maceo, eli Malecón (aallonmurtaja) on ehdottomasti nähtävä. Kyseessä on siis kahdeksan kilometriä pitkä rantatie. Tie rakennettiin aikoinaan kohtaamispaikaksi Havannan keskiluokalle. Bulevardi on meren armoilla, joten osa sitä reunustavista taloista on huonossa kunnossa.

Lainsäädännön myötä kaupat ovat kuulemma lisääntyneet ja nyt myös yksityisillä on lupa harjoittaa kauppaa Kuubassa. Kuitenkin ilmeisesti turistin on hyvin vaikea päästä esimerkiksi ruokakauppoihin, sillä paikallisetkin joutuvat ruuhka-aikoina jonottamaan niihin ja ruoka-aineet ostetaan usein edelleen säännöstelykupongeilla. Luin, että perusruokatarvikkeita voi ostaa pienemmistä kioskeista, joita pitäisi olla paljon varsinkin Havannassa.

Poliisi valvoo kansalaisia tiukasti ja pahimmillaan paikallinen, joka menee turistin lähelle juttelemaan ja kyselemään kuulumisia, voi joutua putkaan. Ei ole myöskään ilmeisesti helppoa kutsua uusia kuubalaisia tuttavia kylään, koska paikalliset joutuvat anomaan tähän erillisen luvan.

Olen ymmärtänyt, että matkalle kannattaisi ottaa mukaan ylimääräisiä tavaroita, kuten kosmetiikkaa, saippuaa tai t-paitoja ja jättää ne sitten lähtiessä kuubalaisille. Nämä voivat olla suuri aarre tavalliselle kuubalaiselle, sillä monista perustarvikkeista on pulaa Kuubassa.

Tällaisin pohjatiedoin nautiskelijat suuntaavat kohti Havannaa.

Vinkkivitoset Havannan matkaa suunnitteleville:

  1. Ota mukaan esim. saippuaa ja kosmetiikkaa, joita voit jättää paikallisille.
  2. Ota mukaan hyvä kamera, Havanna on täynnä hyviä kuvauskohteita.
  3. Jos haluat hotellin rauhallisesta ympäristöstä, varaa se Habana Viejasta eli vanhasta kaupungista.
  4. Viisi päivää riittää hyvin Havannaan tutustumiseen, jos aikoo olla pidempään, kannattaa jo suunnata kaupungin ulkopuolelle.
  5. Rahaa kannattaa vaihtaa vasta Kuubassa, ja mieluiten juuri euroista suoraan pesoihin.