Vanajanlinna Hämeenlinnassa on oiva paikka pienelle romanttiselle irtiotolle arjen keskellä. Nautiskelija tutustui tähän kohteeseen joulukuisessa vesisateessa, joten rauhallinen kävelylenkki linnan puistossa jäi toteuttamatta. Mutta kyllä Vanajanlinnassa viihtyy sisälläkin, varsinkin jos onnistuu saamaan huoneen päärakennuksesta.

Vanajanlinnassa yöpyjän kannattaa myös hieman tutustua rakennuksen historiaan, jotta vierailu saa vähän syvyyttä kaiken herkuttelun ja kauniiden asioiden ihastelun lomassa. Vanajanlinnan päärakennuksen rakennutti Wilhelm Rosenlew metsästyslinnakseen 1920-luvulla. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Sigurd Frosterus, jonka kuuluisin työ on Helsingin Stockmannin tavaratalo.

Vanajanlinna_sänky

Tämä ylellinen metsästysmaja rakennettiin paikallisesta punatiilestä ja myös muut käytetyt rakennusaineet olivat luonnollisesti parhaita mahdollisia, kuten graniittia, tammea ja marmoria. Alkuperäisiä kalusteita linnassa ei ole enää jäljellä, sillä asukkaat ovat vieneet ne mukanaan. Päärakennuksen toisessa kerroksessa on ollut isännän ja emännän huoneistot sekä henkilökohtaiset huoneistot kunniavieraille, Marsalkka Mannerheimille ja Fazerin suvun jäsenille.

Vanajanlinnaan kannattaa mennä tyhjällä vatsalla ja satsata illalliseen. Linnan ravintolasta nimittäin vastaa Chef de cuisine, Top Chef -ohjelmasta tuttu Mika Jokela.

Vanajanlinna_alkupala

Valitettavasti Vanajanlinnan aamupala ei ole ihan paikan arvolle sopiva. Nautiskelija olisi tässä kohtaa odottanut kahvia ja teetä tarjoiltuna pöytiin, haudutettua teetä, hedelmiä valmiiksi kuorittuina ja viipaloituina ja muita tällaisia asioita, jotka tekevät hotellin aamupalasta luksusaamiaisen. Vanajanlinnan aamupala oli kuitenkin hyvin samanlainen kuin missä tahansa ketjuhotellissa.

Nautiskelijan vinkkivitoset Vanajanlinnassa yöpyville:

  1. Pyydä huonetta päärakennuksesta. Pääset paremmin tunnelmaan.
  2. Tutustu linnan historiaan ennen matkaa.
  3. Nauti illallinen Vanajanlinnan ravintolassa, Nautiskelija suosittelee siikaa.
  4. Tee shoppailuretki muutaman kymmenen kilometrin päähän Iittalaan. Tutustu Iittalan lasitehtaaseen ja shoppaile Iittalan outletissa.
  5. Tutki linnaa ja uppoudu sen tarinoihin!

Vanajanlinna_peili

Lähtisikö Nautiskelija uudestaan Vanajanlinnaan? Voisi lähteäkin, kauniina kesäpäivänä, jotta voisi käyskennellä linnan puistossa tai ihanassa pikkupakkasessa, jolloin linna voisi myös olla kaunis.