Lennot Floridasta Havannaan alkoivat vasta kesällä 2016 ja nautiskelijat halusivat yhdistää Miamin lomaansa myös pikavisiitin Havannassa, nyt kun se on mahdollista!

Suomen kansalaisilta vaaditaan Kuubaan matkustettaessa voimassa oleva passi ja turistikortti. Jos et asu Helsingissä, turistikortti tulee tilata postitse. Kyllä, ihan sillä etanamallilla, kirjekuoret, postimerkit ja kaikki! Nautiskelijat täyttivät omat hakemuksensa jo pari kuukautta ennen lomaa, mutta koska osoitteemme oli vielä mysteeri, jäi lomakkeen lähettäminen odottamaan. Kuukautta ennen lomaa tajusimme, että hakemukset on vieläkin lähettämättä, joten pikapikaa postittamaan hakemuksia.

Turistikorttia haettaessa tulee Kuuban lähetystöön lähettää täytetty hakukaavake, kopio passin kuvasivusta sekä matkalipun kopio. Hakemuksen mukaan tulee liittää myös palautuskuori postimerkkeineen sekä sähköpostiosoite maksutietojen lähettämistä varten. Tammikuussa 2017 turistikortin hinta oli 47 euroa.

Kuuban lippu

Kun hakemuslomake on vastaanotettu Kuuban suurlähetystössä, lähettävät he maksutiedot sähköpostitse. Nautiskelijoille kävi kuitenkin niin, että kun olimme jo maksaneet turistikorttimme, soitti virkailija Kuuban suurlähetystöstä. Suurlähetystö ei voinutkaan myöntää meille turistikortteja, koska olimme menossa Kuubaan Yhdysvaltojen kautta. Meitä neuvottiin hakemaan turistikortit Miamin lentokentältä. Tämähän aiheutti pientä paniikkia ennen lomaa, sillä eihän nautiskelijoilla ollut mitään varmuutta siitä, että myönnetäänkö meille turistikortit. Niinpä Google laulamaan ja selvittelemään, että mikä tilanne nykyisin on. Olin kyllä tietoinen, että Yhdysvalloista ei niin vaan Kuubaan mennä, mutta olin kuvitellut, että tämä koskee vain jenkkejä.

Armottoman googlettelun jälkeen selvisi, että Kuubaan ei saa vieläkään matkustaa Yhdysvalloista turistina. Tämä sääntö koskee myös suomalaisia matkailijoita. Kuubaan matkaavien tulee täyttää yksi kahdestatoista syystä Kuuban matkalleen. Näitä ovat esimerkiksi koulutus, kirkkojen välinen yhteistyö, journalismi, tutkimus, osallistuminen urheilukilpailuihin tai näyttelyihin, humanitäärinen työ tai perhevierailut. Syynä tällaiseen rajaukseen on se, että Yhdysvallat ei halua turistien tukevan Kuuban hallitusta, joka rajoittaa kansalaisvapauksia ja myös pyörittää matkailubisnestä.

Nautiskelijat valitsivat näistä kahdestatoista syystä matkan tarkoitukseksi koulutuksen ja aloimme suunnitella mahdollista salsa-kurssia. Löysimmekin kohtuullisen helposti yhden salsakoulun, joka tarjosi salsa-kursseja aloittelijoille joka päivä muutaman tunnin ajan. Niinpä otimme tanssikoulun tiedot ylös ja tulostimme matkaan mukaan tanssikoulun päiväohjelman. Tämän teimme koska Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan kaikkien Kuubassa koulutussyistä vierailevien tulee laatia kokopäiväohjelma ja myös säilyttää siitä todisteet matkan jälkeen.

Pari viikkoa ennen matkaa, nautiskelijoille soitti nainen Kuuban matkustuspalveluista (Cuba Travel Services, CTS) ja halusi jututtaa meitä. Hän kysyi, että missä tarkoituksessa olemme Kuubaan tulossa, ja kun nautiskelijat vastasivat, että salsakurssille, niin se oli matkustuspalvelun tätin mielestä ihan ”excellent!”, samoin kun se, että nautiskelijoilla oli Suomen passit. Matkustuspalvelun täti neuvoi, että turistikortti tulee hakea American Airlinesin tiskin vierestä Miamin lentokentällä. Kysyimme, että voimmeko hakea korttia jo pari päivää aikaisemmin, mutta tämä ei ollut mahdollista, vaan turistikortteja myönnetään vain kolme tuntia ennen lennon lähtöä.

Salsakurssin ohjelma ja passit taskussa nautiskelijat siis suuntasivat Miamin lentokentälle, toiveena pääsy Kuubaan. Teimme check-inin American Airlinesin check-in-automaatissa ja siinä kohtaa nautiskelijoiden tuli rastittaa yksi näistä kahdestatoista syystä. Tämä oli ainut hetki koko matkan aikana, kun tuota koulutusasiaa kysyttiin. Ennen kuin jätimme matkalaukut ruumaan, oli jonon päässä turistikorttitiski eli ”Cuba Ready”-tiski, josta turistikortit tuli ostaa. Samalla boarding passeihin lyötiin punainen ”Cuba Ready” -leima, jota peräänkuulutettiin monessa yhteydessä. Yhteensä turistikortille tuli hintaa 100 dollaria (50 dollaria turistikortti ja 50 dollaria käsittelymaksuja) per henkilö. Matkalaukuista tuli maksaa 25 dollaria per laukku, mutta vain menosuuntaan. Syy tähän selvisi Havannan lentokentällä, sillä ihmiset toivat TODELLA paljon tavaraa Miamista Havannaan (tietokoneita, televisioita, vaatteita…). Havannasta Miamiin päin ei taas paljon tuomista ole.

Lento Miamista Havannaan kesti vain tunnin ja näin nautiskelijat pääsivät lopulta nauttimaan Havannan tunnelmasta.

Vinkkivitoset Miamista Havannaan matkaaville (American Airlinesin lennoilla):

  1. Valitse joku 12 syystä Kuuban matkallesi.
  2. Jos valitset koulutuksen, tulosta kurssisuunnitelma mukaan kaiken varalta.
  3. Muista ottaa mukaan passi ja käteistä.
  4. Osta turistikortti ”Cuba Ready” -tiskiltä.
  5. Tarkista, että saat boarding passiin ”Cuba Ready” -leiman.