Nautiskelijan pitkäaikainen haave on ollut nähdä outo ja erilainen Kuuba vielä Castron aikaa. Niinpä tuossa marraskuun 2016 loppupuolella vihdoin varasimme lennot Miamista Kuubaan. Ja viiden päivän kuluttua tuosta lentovarauksestamme Fidel Castro kuoli 25.11.2016. No, edelleen on mahdollista vielä nähdä Castron Kuuba, joten matkaan siis.

Ensimmäisenä nautiskelijat tarvitsevat toki majapaikan. Haluamme antaa rahamme ennemmin paikalliselle yritteliäisyyttä osoittavalla kuubalaiselle, kuin Kuuban kommunistiselle puolueelle (ja yöpyä jossain neuvostokolhoosissa). Nopealla katsauksella Momondon hotellitarjontaan, tajusimme, että sellaiset perussiistit hotellit maksavat Havannassa noin 300-400 euroa yö. Niinpä siirryimme tutkailemaan Airbnb:n tarjontaa. Ja sitähän oli, ja oikein hyvän oloisia asuntoja olivatkin. Tuloksena siis, että nautiskelijat tulevat ekaa kertaa testaamaan Airbnb:n Kuubassa. Saa sitä jännitystä elämään näinkin!

Kuuba on Karibian suurin saari. Kuuban lähinaapurit pohjoisessa ovat Bahama ja Yhdysvallat, idässä Turks- ja Caicossaaret ja Haiti. Lännessä naapurina on Meksiko ja etelässä Caymansaaret ja Jamaika. Nautiskelijat ovatkin siis kokeneet jo kaikki Kuuban naapurimaat, paitsi Turks- ja Caicossaaret.

Pääkaupunki Havannassa asustelee noin 2,2 miljoonaa ihmistä ja sinnehän me juuri suuntaamme, jotta pääsemme käsiksi aitoon Kuubaan. Keskipalkka Kuubassa on noin 20 dollaria kuukaudessa ja työttömyysprosentti on noin 1,7 %. Kuuba on sosialistinen maa, mikä näkyy esimerkiksi tavaroiden vähyytenä, ruoan puutteena ja köyhyytenä.

Kuuba onkin matkakohteena sellainen, että siihen täytyy etukäteen perehtyä ehkä hieman muita Karibian kohteita enemmän. Esimerkiksi matkavaluutaksi kannattaa ottaa mukaan euroja, pieninä seteleinä, sillä dollareiden vaihtamisesta peritään 10 %:n palkkio. Näin ollen muiden valuuttojen vaihtaminen vaihdettaviksi pesoiksi on edullisempaa. No, tästä päästäänkin Kuubassa käytössä oleviin kahteen eri valuuttaan eli pesos nacionales ja pesos convertibles (CUC). Pesos convertibles ovat turistien maksuväline. Turistien peso on noin neljä kertaa arvokkaampi kuin paikallisten, eli turistit maksavat kaikesta noin neljä kertaa paikallisia enemmän. Valuuttaa voi vaihtaa pesoiksi lentoasemilla, hotelleissa ja pankeissa. Niitä ei voi vaihtaa etukäteen Suomessa, sillä niiden maahantuonti ja maastavienti on kielletty. Pesoja kannattanee siis vaihtaa maltillinen määrä, jotta ei tarvitse viimeisenä päivänä vaihdella pesoja takaisin euroiksi lentokentällä. Tunnetuimmat luottokortit käyvät vain suurimmissa hotelleissa ja liikkeissä, joten ajattelin, että yritämme pärjätä koko viikon käteisellä. Kuubassa ei ole välttämätöntä tipata, mutta se on suositeltavaa. Tavallinen kuubalainen tienaa päivässä noin euron, joten pienikin tippi voi olla iso tippi. Tipit tulisi antaa huomaamatta ja aina turistien valuutassa.

Kuuban hintataso on samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta enpä usko, että Kuubassa tulee kovin paljon rahaa käytettyä. Se kun ei ole ihan se shoppailijan paratiisi. Rommi on toki sellainen asia, johon täytynee hieman perehtyä. Ymmärsinkin, että Havana Clubin Añejo -laatuja saa Suomessa vain ravintoloista, joten sellainen voisi olla hyvä tuliainen kodin baarikaappiin. Muita laadukkaita rommeja ovat Havana Clubin Exquisito, Havana Club 15 años (15 vuotta), Matusalén 15 años (15 vuotta), Gran Reserva 24 años (24 vuotta), El Vigía ja Isla del Tesoro, joten täytyy pitää silmät auki näiden varalta.

Käsintehdyt sikarit kiinnostavat myös. On aina kiehtovaa seurata sikarien käärintää (sitäkö se on?). Kuubassa sikarien ostaminen kadulta on kuitenkin laitonta ja väärennöksiä liikkuu paljon. Käsintehtyjä sikareita (habanos) kannattaakin siis ilmeisesti metsästää mahdollisilta tehdasvierailuilta tai sikarimyymälöistä. Aidoissa rasioissa pitäisi olla Kuuban valtion sinetti ja merkintä ”hecho en Cuba”. Täysin käsintehdyissä sikareissa tulisi olla myös maininta ”totalmente a mano”.

Olin yllättynyt kun luin, että jännite vaihtelee kaupungeittain ja hotelleittain. Monissa hotelleissa jännite on 220 V, mutta osassa se voi kuitenkin olla 110 V. Niinpä siis kasa muuntajia mukaan, että saadaan kaikkiin laitteisiin virtaa.

Jatkossa haluan vielä perehtyä tarkemmin mahdollisiin nähtävyyksiin ja ruokakulttuuriin, katsotaan, mitä Nautiskelija saa niistä irti.

Nautiskelijan vinkkivitoset, kun suunnittelet matkaa Kuubaan:

  1. Hae turistikortti ajoissa Kuuban suurlähetystöstä.
  2. Etsi majapaikkasi esim. Airbnbn kautta ja tuet paikallista.
  3. Perehdy Kuuban historiaan, tiedät miksi siellä on sellaista kun on.
  4. Varaa mukaan euroja.
  5. Opettele muutama tärkeä fraasi espanjaa! Gracias ja Hola, buen viaje!