Nautiskelijan maailma

Nautiskelua lähellä ja kaukana

10

Miamista Kuubaan – Kuuban turistikortin hankinta

Lennot Floridasta Havannaan alkoivat vasta kesällä 2016 ja nautiskelijat halusivat yhdistää Miamin lomaansa myös pikavisiitin Havannassa, nyt kun se on mahdollista!

Suomen kansalaisilta vaaditaan Kuubaan matkustettaessa voimassa oleva passi ja turistikortti. Jos et asu Helsingissä, turistikortti tulee tilata postitse. Kyllä, ihan sillä etanamallilla, kirjekuoret, postimerkit ja kaikki! Nautiskelijat täyttivät omat hakemuksensa jo pari kuukautta ennen lomaa, mutta koska osoitteemme oli vielä mysteeri, jäi lomakkeen lähettäminen odottamaan. Kuukautta ennen lomaa tajusimme, että hakemukset on vieläkin lähettämättä, joten pikapikaa postittamaan hakemuksia.

Turistikorttia haettaessa tulee Kuuban lähetystöön lähettää täytetty hakukaavake, kopio passin kuvasivusta sekä matkalipun kopio. Hakemuksen mukaan tulee liittää myös palautuskuori postimerkkeineen sekä sähköpostiosoite maksutietojen lähettämistä varten. Tammikuussa 2017 turistikortin hinta oli 47 euroa.

Kuuban lippu

Kun hakemuslomake on vastaanotettu Kuuban suurlähetystössä, lähettävät he maksutiedot sähköpostitse. Nautiskelijoille kävi kuitenkin niin, että kun olimme jo maksaneet turistikorttimme, soitti virkailija Kuuban suurlähetystöstä. Suurlähetystö ei voinutkaan myöntää meille turistikortteja, koska olimme menossa Kuubaan Yhdysvaltojen kautta. Meitä neuvottiin hakemaan turistikortit Miamin lentokentältä. Tämähän aiheutti pientä paniikkia ennen lomaa, sillä eihän nautiskelijoilla ollut mitään varmuutta siitä, että myönnetäänkö meille turistikortit. Niinpä Google laulamaan ja selvittelemään, että mikä tilanne nykyisin on. Olin kyllä tietoinen, että Yhdysvalloista ei niin vaan Kuubaan mennä, mutta olin kuvitellut, että tämä koskee vain jenkkejä.

Armottoman googlettelun jälkeen selvisi, että Kuubaan ei saa vieläkään matkustaa Yhdysvalloista turistina. Tämä sääntö koskee myös suomalaisia matkailijoita. Kuubaan matkaavien tulee täyttää yksi kahdestatoista syystä Kuuban matkalleen. Näitä ovat esimerkiksi koulutus, kirkkojen välinen yhteistyö, journalismi, tutkimus, osallistuminen urheilukilpailuihin tai näyttelyihin, humanitäärinen työ tai perhevierailut. Syynä tällaiseen rajaukseen on se, että Yhdysvallat ei halua turistien tukevan Kuuban hallitusta, joka rajoittaa kansalaisvapauksia ja myös pyörittää matkailubisnestä.

Nautiskelijat valitsivat näistä kahdestatoista syystä matkan tarkoitukseksi koulutuksen ja aloimme suunnitella mahdollista salsa-kurssia. Löysimmekin kohtuullisen helposti yhden salsakoulun, joka tarjosi salsa-kursseja aloittelijoille joka päivä muutaman tunnin ajan. Niinpä otimme tanssikoulun tiedot ylös ja tulostimme matkaan mukaan tanssikoulun päiväohjelman. Tämän teimme koska Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan kaikkien Kuubassa koulutussyistä vierailevien tulee laatia kokopäiväohjelma ja myös säilyttää siitä todisteet matkan jälkeen.

Pari viikkoa ennen matkaa, nautiskelijoille soitti nainen Kuuban matkustuspalveluista (Cuba Travel Services, CTS) ja halusi jututtaa meitä. Hän kysyi, että missä tarkoituksessa olemme Kuubaan tulossa, ja kun nautiskelijat vastasivat, että salsakurssille, niin se oli matkustuspalvelun tätin mielestä ihan ”excellent!”, samoin kun se, että nautiskelijoilla oli Suomen passit. Matkustuspalvelun täti neuvoi, että turistikortti tulee hakea American Airlinesin tiskin vierestä Miamin lentokentällä. Kysyimme, että voimmeko hakea korttia jo pari päivää aikaisemmin, mutta tämä ei ollut mahdollista, vaan turistikortteja myönnetään vain kolme tuntia ennen lennon lähtöä.

Salsakurssin ohjelma ja passit taskussa nautiskelijat siis suuntasivat Miamin lentokentälle, toiveena pääsy Kuubaan. Teimme check-inin American Airlinesin check-in-automaatissa ja siinä kohtaa nautiskelijoiden tuli rastittaa yksi näistä kahdestatoista syystä. Tämä oli ainut hetki koko matkan aikana, kun tuota koulutusasiaa kysyttiin. Ennen kuin jätimme matkalaukut ruumaan, oli jonon päässä turistikorttitiski eli ”Cuba Ready”-tiski, josta turistikortit tuli ostaa. Samalla boarding passeihin lyötiin punainen ”Cuba Ready” -leima, jota peräänkuulutettiin monessa yhteydessä. Yhteensä turistikortille tuli hintaa 100 dollaria (50 dollaria turistikortti ja 50 dollaria käsittelymaksuja) per henkilö. Matkalaukuista tuli maksaa 25 dollaria per laukku, mutta vain menosuuntaan. Syy tähän selvisi Havannan lentokentällä, sillä ihmiset toivat TODELLA paljon tavaraa Miamista Havannaan (tietokoneita, televisioita, vaatteita…). Havannasta Miamiin päin ei taas paljon tuomista ole.

Lento Miamista Havannaan kesti vain tunnin ja näin nautiskelijat pääsivät lopulta nauttimaan Havannan tunnelmasta.

Vinkkivitoset Miamista Havannaan matkaaville (American Airlinesin lennoilla):

 1. Valitse joku 12 syystä Kuuban matkallesi.
 2. Jos valitset koulutuksen, tulosta kurssisuunnitelma mukaan kaiken varalta.
 3. Muista ottaa mukaan passi ja käteistä.
 4. Osta turistikortti ”Cuba Ready” -tiskiltä.
 5. Tarkista, että saat boarding passiin ”Cuba Ready” -leiman.
HavannaKuubamatkablogituristikorttituristiviisumi

Nautiskelija • 5.3.2017


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Arla T 31.7.2017 - 19:32 Reply

  Hei! Olen myös lentämässä Kuubaan Yhdysvaltojen kautta (North Carolina). Minua mietityttää nämä 12 syytä, et maininnut minkä niistä valitsit kun syysi Kuubaan matkustamiseen oli Salsa kurssi. Voisitko kertoa tästä tarkemmin? Olisiko sinulla vielä Salsakurssin ohjelma tallessa? Olen itse miettinyt antaa saman selityksen Yhdysvalloissa, eli matkustan Kuubaan tanssimaan salsaa 🙂 Kaikki vinkit ovat erittäin tervetulleita, matka alkaa jo tänä perjantaina! Terveisin, Arla

  • Nautiskelija 3.8.2017 - 19:07 Reply

   Hei Arla!
   Toivottavasti viestini vielä ehtii tavoittaa sinut ennen matkaa. Syynä oli siis koulutusmatka ja siksi salsakurssi. Minulla ei valitettavasti ole tuota ohjelmaa enää tallessa, nappasin vain Googlen kautta löytyneen kurssin, jollaisia alkoi joka päivä uusi.

   Ihanaa Kuuban reissua! Se on huikea paikka!

 2. Sari 2.12.2017 - 23:57 Reply

  Hei,

  Kyselisin myös vielä hiukan tarkemmin aiheesta. Kuinka tiivis päiväohjelman tulisi olla, jostain googlettelin tietoja joiden mukaan juurikaan luppoaikaa ei saisi jäädä, vaan tämän koulutustoiminnan tulisi olla pääsääntöistä.
  Entä onko sinulla tietoa siitä, kuinka todennäköistä on että kertomallasi tavalla Kuubaan pääsy on taattu? Meillä olisi tarkoitus tehdä samanlainen reissu, joten hiukan jännittää evätäänkö koneeseen pääsymme Miamin kentällä 🙂 Valitsimme siis lentolippuja varatessamme syyksi tuon saman koulutusmatkan.

  • Nautiskelija 11.12.2017 - 17:41 Reply

   Hei!

   Meidän ratkaisumme oli se, että meillä oli lopulta mukana vain tulostettu paperi, jossa oli jonkun salsakoulun yhteystiedot. Ajattelin selittää, että päätämme vasta kohteessa, minkä salsakoulun valitsemme ja millä tahdilla ”opintoja” teemme. Todellisuudessahan kukaan ei tästä meiltä mitään koskaan kysynyt, joten stressasin tarinaani turhaan.

   Toki voin puhua vain omasta puolestani, liittyen tuohon Kuubaan pääsyyn. Mutta tosiaan kun menimme kentälle, teimme check-inin niissä perinteisissä automaateissa ja siinä kohtaa tuli valita matkan syy, meillä siis koulutus. Muuten kukaan ei koskaan matkamme syytä kysynyt. Muistakaa kuitenkin vastata tuo sama syy, jos pari viikkoa ennen matkaa teille soitetaan sieltä Kuuban matkustuspalveluista (heidän puhelunsa saattaa myös olla sellainen, että jos vastaisit ”väärin”, he varmaan neuvoisivat eteenpäin. Luulen, että nämä syyt ovat vain pieni ”peloitusrajoitus” sille, että kaikki jenkit eivät samantien lähde Kuubaan lomalle.

   Huippua reissua teille! Olisi kiva, jos reissun jälkeen kertoisit myös kuulumiset, että miten teidän maahan pääsynne sujui.

 3. Marja 1.2.2018 - 09:47 Reply

  Hei! Kiitos tästä blogipostauksesta! Paras tietolähde toistaiseksi Yhdysvalloista Kuubaan matkustavalle.
  Lennän kuukauden päästä Nykistä Havannaan. Helsingin Kuuban lähetystöstä turistikorttia hakiessani tuli vastaan tuo sama toteamus, eli ei voi tehdä kun lentää jenkeistä, lupa on haettava sieltä. Näin ollen minua helpottaa tuo tieto, että lentokentällä on tosiaan tiski, josta tuo matkustuslupa haetaan. Tämähän tuo elämysmatkailuun sopivaa jännitystä, kun loppuun asti saa jännätä, että pääseekö lennolle.

  • Nautiskelija 2.2.2018 - 21:36 Reply

   Hei Marja!

   Kiva kuulla, että tästä on hyötyä. Juu, ihan oma tunnelmansa tulee elämysmatkailulle tuossa 🙂
   Ihanaa reissua Kuubaan!

 4. Jenna 14.3.2018 - 17:18 Reply

  Kiitos tästä! Alkoi pieni paniikki kun tajusin jo lennot ostettuani ettei sinne niin vaan pääsekään.
  Tämä selvensi kaiken <3

  • Nautiskelija 14.3.2018 - 20:13 Reply

   Huippua, että oli apuja! Ihanaa reissua Kuubaan!

 5. Kimmo 22.11.2018 - 19:54 Reply

  Hei, onko mitään tietoa kuinka toimitaan, jos menee Havanaan ja käy sieltä käsin jenkeissä pari-kolme päivää? Tarvitaanko edelleen salsakursseja? 😉 Olemme lähdössä joulukuussa kaverin kanssa Havannaan ja haave olisi piipahtaa samalla reissulla myös Miamissa.

  • Nautiskelija 2.12.2018 - 19:24 Reply

   Hei!
   Valitettavasti tuosta en osaa sanoa mitään. Huippua reissua, ja tulethan kertomaan kuinka kävi ja tarvitsitteko salsakursseja 🙂

Vastaa

Your email address will not be published / Required fields are marked *