Nautiskelijan maailma

Nautiskelua lähellä ja kaukana

4

Kumpi on parempi Norwegian Cruise Line vai Royal Caribbean?

Norwegian Cruise Line ja Royal Caribbean Cruise Line ovat hyvin erilaisia risteily-yhtiöitä. Nautiskelijalla on kokemuksia molemmista yhden risteilyn verran. Molemmat reissut on tehty yhtiöiden vähän vanhemmilla laivoilla. Norwegian Skylla Nautiskelija risteili kesällä 2015 ja Royal Caribbeanin Navigator of the Seas oli risteilyaluksena helmikuussa 2012. Norwegian Sky on laskettu vesille vuonna 1999 ja Navigator of the Seas vuonna 2002.

Navigator of the Seas on valmistettu Suomen Turussa, alukseen mahtuu noin 3000 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Aluksesta löytyy muun muassa luistinrata, kiipeilyseinä, Johnny Rockets –diner, minigolfrata, täysimittainen koripallokenttä sekä kuntosali.

Norwegian_sky_allas

Norwegian Cruise Line eli NCL on vuonna 1966 perustettu yhdysvaltalainen risteilyvarustamo. NCL hankki ensimmäisenä maailmassa oman yksityissaaren eli Great Stirrup Cayn risteilymatkustajiaan varten. Tätä ovat monet risteilyvarustamot seuranneet myöhemmin perässä. Yleisesti NCL:n laivasto on yksi maailman uusimmista, sillä sen aluksista suurin osa on rakennettu 2000-luvulla. Norwegian Sky on rakennettu Saksassa.

Norwegian Skylla oli aina iltapäivisin, laivan lähtiessä satamasta, huimat poolpartyt ja usein myös grillibileet.

hampurilainen

Norwegianilla on ainakin mahdollista hankkia tällainen ”Ultimate Beverage Package”, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että tuon hankittuaan asiakas voi juoda laivalla lähes mitä vaan (kyllä, myös alkoholillisia juomia) niin paljon kuin jaksaa. Ainakin kesällä 2015 tämä paketti sisälsi kaikki alle 12 dollaria maksavat juomat (eli pois luettiin vain kalleimmat viinit ja whiskyt laseittain). Kyllä oli Nautiskelijalla kissan päivät kun vain omalla hyttikortilla haki Frozen Strawberry Margaritoja, Mojitoja ja Pina Coladoja baarimikoilta.

juomat

Risteilylle ei kannata lähteä, mikäli on luoteeltaan sellainen, että ei kestä hetkeäkään paikallaan. Mutta jos viihdyt altaalla, hyvän kirjan ja viinilasin ääressä useita tunteja, suosittelee Nautiskelija risteilemistä lämpimästi.

Nautiskelijan vinkkivitoset sopivan risteily-yhtiön valintaan:

 1. Jos haluat bilettää, valitse Norwegian. Norwegian Cruise Line on tuonut risteilymaailmaan ns. Freestyle Cruising -konseptin, jossa ei siis ole kiinteitä ruokailuaikoja ja -istumapaikkoja vaan jokainen voi valita ruokailuaikansa ja ravintolan mielensä mukaan. Norwegianilla riittää myös ns. Cruise Casual -vaatetus eli hieman rennompi kuin Smart Casual.
 2. Jos olet perinteisemmän risteilytyylin kannattaja, valitse Royal Caribbean. Tämä tarkoittaa siis formal nightia laivalla, hieman muodollisempaa illallistyyliä ja muutenkin vähän konservatiivisempaa menoa.
 3. Norwegianilla on nuorempaa risteilyväkeä, kun taas Royal Caribbeanilla vähän iäkkäämpää.
 4. Testaa eri yhtiöitä, näin löydät omasi. Vinkkejä myös sivustolta: www.cuisecritic.com
 5. PS. Royal Caribbeanilla on paremmat ostosmahdollisuudet laivalla (ainakin näissä vanhemmissa laivoissa).

Navigator_ostokset

Kumman risteily-yhtiön laivalla Nautiskelija lähtisi mieluummin seuraavalle risteilylle? Risteily-yhtiölle ei oikeastaan ole merkitystä, Nautiskelija haluaisi kokea uuden sukupolven risteilyaluksen Norwegian Breakawayn tai jommankumman Royal Caribbeanin maailman suurimmista risteilyaluksista (Oasis of the Seas tai Allure of the Seas).

BahamaBahaman risteilyKaribiaKaribian risteilyNavigator of the SeasNorwegian Cruise LineNorwegian SkyRisteilyRisteilykokemuksiaRisteilykokemuksia BahamaltaRisteilykokemuksia KaribialtaRoyal CaribbeanRoyal Caribbean Cruise Line

Nautiskelija • 18.10.2015


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Susanna 23.12.2015 - 22:38 Reply

  Cruisecritic on hyödyllinen sivu sen olen huomannut. Risteilyt kiehtovat, niitä on niin monenlaisia eri yhtiöillä. Tosin Costasta olen lukenut lähinnä vain huonoa, esim. sen että juomapaketti on pakko maksaa jos haluaa vettä, hieman kummallista. Pakkomaksut eivät ole kauhean kiva systeemi, etenkin jos tulee täytenä yllätyksenä ja pakollisina. Ilmeisesti muilla yhtiöillä ei kumminkaan ole tuollaista käytäntöä.
  Hyvää Joulua

  • Nautiskelija 29.12.2015 - 10:46 Reply

   Moikka Susanna!

   Ja kiitos viestistä. Juu, Cruisecritic-sivustoa tuli selailtua paljonkin kun edellisen kerran risteily-yhtiötä arvottiin, ja siitä on apua. Minullakin on kyllä aika iso ennakkoasenne juuri tuota Costaa kohtaan, tuo menee jo huippuunsa, kun vesikin menee pakkomaksuihin. Mutta seuraava risteily onkin varattu taas Norwegianille, eli taisin ihastua siihen 😉

 2. Veijo Pekkala 28.2.2017 - 18:40 Reply

  Tehty risteily sekä Royal Caribean ( Oasis of the seas) 2015 että Norwegianilla (Norwegian Escape) 2016. Molemmat olivat hyviä, ehkä Royalilla ruuat parempia ja parina iltana puvut päälle. Norwegianilla olo ja meno vapaampaa, erilaisia baareja enemmän ( oluelle, whiskylle, mojito) hyvä karaokebaari. Takakannella yli 18-vuotiallle auringonottopaikka ja tietysti baari. Norwegianilla meillä all inclusive, joten juomia sai ottaa kortilla aina 15 taalaan asti/kpl. Molemmissa merenpuoleinen hytti parvekkeella, ehdoton valinta. Molemmissa paljon jenkkejä, jotka tosi mukavia. Jos uudelleen, niin meidän mielestä Norwegian. Molempien matkat vaimon tytär varasi netistä helposti ja tosi edullisesti verrattuna matkatoimistoihin. Ensin oltiin muutama päivä-viikko Floridassa, tila-auto vuokralle ja omakotitalo vuokralle. Ennen risteilyä ehtii katsella paikkoja ja shoppailla mm. Sawgrasmills’ssä, ehdoton ostospaikka, sekä käynti Everglades-suolla.

  • Nautiskelija 1.3.2017 - 16:50 Reply

   Hei Veijo ja kiitokset kommenteistasi. Tuo on kyllä totta, että Royalilla ainakin buffassa on paremmat ruoat. Myös se takakannan auringonottopaikka Norwegianilla on aivan loistava 🙂

Vastaa

Your email address will not be published / Required fields are marked *